c) auf Eis serviert wird (Schmelzwasserzugabe peu a peu verändert den Drink)
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Verdammt, meine Old Fashioneds sind keine ... :'(
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Das gleiche hab ich mir auch gerade gedacht
. Ganz ursprünglich dürfte der Old Fashioned (oder damals schlicht "Cocktail" genannt) komplett ohne Eis zubereitet worden sein. Zumindest glaube ich eine entsprechende Anmerkung in David Wondrichs "Imbibe" gelesen zu haben. Für mich muss er nicht auf Eis serviert werden, mein OF wird auf Eis gerührt und dann abgeseiht.
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Für Taxonomie hatte ich schon immer einen Faible....:
Widow's Kiss und der Old Fashioned wurden beide zuerst im Jahr 1895 in George J. Kappeler "Modern American Drinks"
erwähnt. Die Unterschiede waren gravierend. Ausser den erwähnten Unterschieden in der "ratio" wurde der Kiss mit viel Eis geschüttelt (!).
Wondrich schreibt dazu: Normally, a drink like this should be stirred. But Kappeler says to shake, and since he's not one of those "I shake everything"-types, I'm inclined to follow his advice."
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Kappelers erste Erwähnung des OF sieht so aus:
"Dissolve a small lump of sugar with a little water in a whiskey-glass; add two dashes Angostura bitters, a small piece ice, a piece lemon-peel, one jigger whiskey. Mix with small bar-spoon and serve, leaving spoon in glass."
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Ein halbes Jahrhundert später notiert David A. Embury, der den OF zu den 6 Basis-Cocktails zählt:
"OLD-FASHIONED DE LUXE Pour into each glass 1 to 2 teaspoonfuls simple syrup and add 1 to 3 dashes Angostura. Stir with a spoon to blend the bitters with the syrup. Add about 1 oz. whisky and stir again. Add 2 large cubes of ice, cracked but not crushed . Fill glass to within about 3/8" of top with whisky and stir again. Add a twist of lemon and drop peel in the glass. Decorate with a maraschino cherry on a spear. Serve with short stir rod or Old-Fashioned spoon.
I have been intentionally somewhat indefinite about the quantity of sugar and bitters for two reasons. First, you should experiment and determine for yourself just how sweet you like the drink and just how much of the bitters flavor suits you best. Second, I have stated the recipe in terms of filling your Old-Fashioned glasses to within about 3/8" of the top and I do not know the exact size of your glasses. Tastes vary somewhat, of course, but I have found that most people like about 1 teaspoonful of sugar and 1 to 2 dashes of Angostura to each 2 ounces of whisky."
Summa Summarum kann man crackone mit seiner Sicht der Dinge
den OF betreffend - auch aus historischer Perspektive - nur zustimmen.
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Im übrigen vertrete ich nach wie vor die Meinung, dass ein Drink der OHNE EIS zubereitet wird, kein Cocktail ist....